Opinie

BadBo #64

Motorsport

Een jongen van Red Bull (wij drinken nog liever benzine, maar dat terzijde) die na decennia droogte de Nederlandse racesport weer een beetje kleur op de wangen geeft. U mag nog vijf seconden denken dat dit over Max Verstappen gaat, maar in het weekend van de Tourist Trophy in Assen draait het om een andere man. Man, ja, sinds 4 maart dit jaar: Bo Bendsneyder alias BadBo #64, was zes toen hij voor het eerst op een minibike zat. Zijn vader had in Rotterdam een buurmeisje zien rijden en zoiets leek hem ook voor zijn Bo wel leuk. Die vader had geen racebloed, maar was gewoon een voetballer. Het talent zal van Bo’s moeder komen, legendarisch scooterrijdster. Bendsneyder keek niet alleen de stuurkunst van ma af, ook die van de grote Valentino Rossi, de man die al langer Grand Prix’ wint dan Bendsneyder leeft. „Bij de minibikes reed ik altijd met nummer 46, maar nu mag dat niet meer. Dat is het nummer van Rossi, dus heb ik ervoor gekozen om de cijfers om te draaien.”

Hij schoot als een komeet omhoog in de verschillende jeugdklassen, tot hij vorig jaar brutaalweg twee podiumplaatsen haalde in de Moto3-klasse. Een podiumplaats bij een Grand Prix – dat hadden we sinds Wilco Zeelenberg in 1994 niet meer gezien. Zijn tweede seizoen verloopt wat stroever voor Bendsneyder (net als voor zijn vierwielgedreven generatiegenoot trouwens), maar dat kan hij zondag in één keer goedmaken op dat ene moment in het jaar dat Drenthe het middelpunt van heel Nederland is. Het is weer tijd voor iets moois. De hashtag hebben we al af: #deTTvanBB.