Zuid-Korea

Vriendin van ex-president Park veroordeeld tot drie jaar celstraf

De vriendin van de voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye, de spil in een omvangrijk corruptieschandaal dat Park tot aftreden dwong, is veroordeeld tot drie jaar celstraf. Aanklagers hadden zeven jaar geëist. Choi zou haar nauwe banden met Park hebben gebruikt om een universiteit onder druk te zetten om haar 20-jarige dochter toe te laten. Ook de rector werd veroordeeld, tot twee jaar cel. Choi zou een grote invloed hebben gehad op Park. Zo zou ze het staatshoofd onder druk hebben gezet om toplieden uit het bedrijfsleven geld te laten overmaken naar politieke en charitatieve organisaties, waaronder die van Choi zelf. Choi staat binnenkort nog terecht voor zwaardere vergrijpen, waaronder omkoping en corruptie. Ze ontkent, net als Park, alle beschuldigingen. (Yonhap)