Zo pak je tussenjaar aan

Echt, een tussenjaar hoeft niet duur te zijn. Zorg alleen wel dat je goed weet wat je drijft.

Illustraties MAT

1. Begin al voor je eindexamenjaar met nadenken over je tussenjaar.

Voor veel beurzen moet je al voor januari een aanvraag indienen om in september weg te kunnen. Voor een numerus fixus-studie moet je je bovendien al voor 15 januari inschrijven.

2. Zorg dat je weet wat je drijft

Veel mensen beginnen met googelen. Naar reizen, taalcursussen of gap year programma’s. Probeer dat uit te stellen tot je weet wat je drijft. Reislust? Leergierigheid? Nieuwsgierigheid? Weg van je ouders? Behoefte aan rust? Praat met je ouders of met een decaan.

3. Eerst reizen, dan werken

Bijna 40 procent past zijn studiekeuze tijdens een tussenjaar aan. Dat pleit ervoor te beginnen met reizen en daarna te gaan werken. Dan weet je beter wat je wilt en thuis kun je je beter oriënteren en inschrijven dan vanuit het buitenland.

Lees ook: Het jaar waarin alles kan, maar ja, wat?

4. Oriënteer je

Je hoeft geen rijke ouders te hebben voor een tussenjaar. Zoek naar kortere programma’s, goedkopere locaties, dichter bij huis. Er zijn programma’s van 9.000 euro, maar ook van 900. Er zijn grote, gevestigde organisaties maar ook minder bekende. Zo

ek naar ervaringsdeskundigen die je niet aangereikt worden door de organisatie.

5. Rijke ouders zijn echt niet per se nodig

Nogmaals, je hoeft dus geen rijke ouders te hebben. Het minimumloon voor een 18-jarige is 706 euro per maand. Je kunt ook werken in het buitenland, een beurs aanvragen (bijvoorbeeld via Fulbright in de VS of het Europese EVS), subsidie regelen voor vrijwilligerswerk of crowdfunden – waarbij het helpt als je iets goeds voor de wereld doet en je je schenkers laat zien waar hun geld terechtkomt.

Zie ook: wilweg.nl en tussenjaartwijfels.info