Al Jazeera buigt niet voor druk Arabische buurlanden

Vier landen zijn bereid de crisis met Qatar te beëindigen als dat land aan dertien eisen voldoet, maar nieuwszender Al Jazeera werkt daar niet aan mee.

De Qatarese Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani.
De Qatarese Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani. Foto Osama Faisal/AP

Vier Arabische landen die de banden met Qatar hebben verbroken, zijn bereid de maatregelen tegen het land te beëindigen als het voldoet aan een lijst van dertien eisen. Het gaat om Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein, die begin deze maand de diplomatieke banden verbraken.

Qatar moet onder meer stoppen met Al Jazeera, maar dat is de nieuwszender absoluut niet van plan. Volgens Al Jazeera is de eis niet meer dan een poging de vrijheid van meningsuiting in de Golfregio te onderdrukken:

“We komen op voor ons recht om op professionele wijze journalistiek te bedrijven, zonder te buigen voor de druk van welke regering of autoriteit dan ook.”

Alexandra El Khazen van persvrijheidsorganisatie Reporters Without Borders toonde zich tegen Al-Jazeera zelf uiterst bezorgd over de eis:

“We maken ons grote zorgen over de gevolgen als aan dit soort eisen wordt voldaan. We zijn tegen censuur en maatregelen die de diversiteit van het Arabische medialandschap bedreigen.”

Andere eisen

Behalve de eis tot sluiting van Al Jazeera moet Qatar van de Arabische buurlanden ook de banden met Iran en de Moslimbroederschap verbreken en erop aandringen dat Turkije zijn militaire basis in het land sluit. Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein eisen bovendien een financiële compensatie voor de afgelopen jaren, waarin ze naar eigen zeggen door Qatarees beleid zijn gedupeerd. Qatar heeft tien dagen om aan de eisen gehoor te geven.

Het land zelf heeft nog niet gereageerd op het eisenpakket, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat Qatar aan de eisen gaat voldoen.

Lees ook: De Arabische wereld keert zich tegen dwergstaat Qatar

Diplomatiek conflict

Begin juni verbraken de vier landen samen met Libië en Jemen de diplomatieke banden met Qatar, officieel omdat dat land terreurgroepen als Al-Qaeda en Islamitische Staat zou steunen. Qatar heeft de aantijgingen ontkend.

Door het reisverbod dat door de overwegend soennitische landen werd ingesteld tegen Qatar, werd het land geïsoleerd. Uit angst voor tekorten ontstonden er lange rijen voor Qatarese supermarkten. Iran beloofde elke dag 100.000 kilo voedsel naar Qatar te sturen. De export van Turkije naar Qatar is sinds de diplomatieke rel verdrievoudigd, zo liet de Turkse minister van Handel vrijdag weten.

Lees ook: Geen diepvrieskip, melk of water meer in Qatar