Vier Arabische landen eisen dat Qatar de stekker uit Al Jazeera trekt - en meer

Vier Arabische landen die de banden Qatar hebben verbroken, zijn bereid hun strafmaatregelen tegen Qatar te beëindigen als dat land voldoet aan een lijst van dertien eisen. Het gaat volgens om Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein.

Het kleine, maar schatrijke golfstaatje Qatar zou onder meer moeten stoppen met zijn wereldwijd opererende nieuwszender Al Jazeera. Ook zou Qatar de banden met Iran en de Moslimbroederschap moeten verbreken. Verder moet het emiraat erop aandringen dat Turkije zijn militaire basis in Qatar sluit.

De vier landen eisen bovendien een financiële compensatie voor de afgelopen jaren, waarin ze naar eigen zeggen door Qatarees beleid zijn gedupeerd. Qatar heeft tien dagen om aan de eisen gehoor te geven.

De machthebbers in Qatar hebben nog niet gereageerd op het eisenpakket, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat ze aan alle eisen willen voldoen.

Begin juni verbraken de vier landen, samen met Libië en Jemen, de diplomatieke banden met Qatar, officieel omdat dat land terreurgroepen als Al-Qaeda en Islamitische Staat zou steunen. De werkelijke reden leek echter de Qatarese sympathie voor Iran, een vijand van de Arabische landen. Qatar heeft de aantijgingen steeds ontkend.

Door het reisverbod van de overwegend soennitische landen tegen Qatar, werd het land geïsoleerd. Uit angst voor tekorten ontstonden er lange rijen voor Qatarese supermarkten. Iran beloofde elke dag 100.000 kilo voedsel naar Qatar te sturen.

De export van Turkije naar Qatar is sinds de diplomatieke rel juist verdrievoudigd, zo liet de Turkse minister van Handel vrijdag weten. (Reuters)