Thuiskok: Broodpudding

Het Friese suikerbrood verdient wat mij betreft net zo zeer een plekje op de lijst van Nederlands cultureel immaterieel erfgoed als de Brabantse worstenbroodjes. Net als een Zeeuwse bolus of Groningse poffert trouwens. Het laatste gerecht van deze week komt dus uit Friesland, waar chef-kok Arjan Bisschop sinds 2015 de scepter zwaait in de keuken van restaurant De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag, dat met één Michelinster is bekroond. Hij schotelt ons een variatie van suikerbrood voor, aangevuld met Beerenburg en appels uit dezelfde streek.

De melk, room, eieren, eierdooier, kaneel, zout, rasp en sap van de sinaasappel mengen. Een cakeblik of terrinevorm invetten met boter en netjes bekleden met bakpapier. Dan het suikerbrood in plakken snijden. De appels schillen en in kleine blokjes snijden. Dan het brood in laagjes opstapelen, om en om met de appelblokjes en uitgelekte rozijnen. De Beerenburg (weekvocht) van de rozijnen mengen met het eimengsel en dit ook op elke laag scheppen. Het brood moet geheel doordrenkt zijn. Dek dan de terrine af met aluminiumfolie en bak in een voorverwarmde oven van 180 graden voor 25 minuten. Af laten koelen en in dikke plakken snijden. Bestrooien met rietsuiker en met behulp van een gasbrander goudbruin karameliseren. Lekker met een dikke bol vanille of kaneelijs.