En toen was het digitale geld van Ethereum plots 99 procent minder waard

„10.000 dollar aan Ethereum voor slechts 16 dollar verkocht! Alsjeblieft God, kan ik nog iets doen??” schrijft een voormalig eigenaar van de digitale munt op forumsite Reddit. Dat bitcoin en Ethereum niet de veiligste spaarpotten zijn voor pensioenpotjes of studiefondsen voor de kinderen, was al wel duidelijk. Maar donderdag kregen eigenaren van de Ethereum wel een hele grote schrik te verwerken. In één klap verloor het hippe broertje van de bitcoin 99,97 procent van zijn waarde. De munt kelderde in enkele ogenblikken van 360 dollar tot rond de 10 cent. Binnen een paar minuten was de waarde weer terug op het oude niveau. Volgens diverse financiële nieuwssites en blogs kwam deze flitskrach door een kettingreactie van geautomatiseerde verkooporders (zogeheten stop-loss-mechanismes). Na één grote verkoopactie raakten geautomatiseerde systemen verstrikt in een race naar de bodem die vervolgens weer hersteld werd toen andere kopers wel gewoon de oude koers over bleken te hebben voor de munten. Ethereum-bezitters die geen stop-losses hadden ingesteld hebben er weinig last van gehad. Maar op Twitter en Reddit kwamen diverse reacties binnen van mensen die vele duizenden dollars zijn verloren door de plotselinge daling. De laatste weken is er juist weer sprake van een hype rond digitale munten; de koersen stegen spectaculair.