ELN bevestigt vrijlating Bolt en cameraman

Het duo werd zaterdag ontvoerd in het noordoosten van Colombia. Ze verkeren volgens de rebellen “in perfecte conditie”.

Foto Evert Elzinga/ANP

Tv-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn vrijdag vrijgelaten door de Colombiaanse rebellenbeweging ELN. Dat bevestigt de groepering op één van haar Twitteraccounts. De “twee gevangen genomen buitenlanders” zouden “in perfecte conditie” zijn.

Twitter avatar ELN_RANPAL_COL ELN_RANPAL #ÚLTIMOMINUTO Informamos que los dos extranjeros capturados por el ELN en el Catatumbo, ya fueron liberados en perfectas condiciones.

Diverse Colombiaanse media melden ook dat Bolt en Follender vrij zijn. De exacte plek waar ze zijn vrijgelaten is niet bekend. Volgens nieuwszender RCN komen de Nederlanders over enkele uren aan op het politiebureau in de stad Cúcuta. Het is de bedoeling dat ze daarna worden overgedragen aan de Nederlandse ambassadeur in Colombia.

Bolt en Follender zouden al contact gehad hebben met hun familie. De ELN zegt volgens RCN met een uitgebreide verklaring te komen zodra Bolt en Follender medisch zijn onderzocht en de pers hebben toegesproken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan NRC weten dat het van de ambassadeur nog geen bevestiging heeft ontvangen dat Bolt en Follender inderdaad zijn vrijgelaten.

Het duo van tv-programma Spoorloos werd afgelopen zaterdag meegenomen door gewapende mannen toen ze aan het filmen waren in hun zoektocht naar de biologische moeder van een geadopteerd meisje. Lang bleef onduidelijk door wie ze precies waren ontvoerd, maar de katholiek-marxistische rebellenbeweging ELN bevestigde woensdag de twee in handen te hebben.

Dit bericht wordt aangevuld.