Spil in corruptieschandaal Zuid-Korea veroordeeld

De vriendin van ex-president Park zou universiteit onder druk hebben gezet haar dochter toe te laten.

Ex-president Park (links) en haar vriendin Choi (rechts) in een rechtszaal op archiefbeeld.
Ex-president Park (links) en haar vriendin Choi (rechts) in een rechtszaal op archiefbeeld. Foto EPA

De vriendin van de voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye, de spil in een omvangrijk corruptieschandaal dat Park tot aftreden dwong, is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Aanklagers hadden zeven jaar geëist tegen Choi Soon-sil in de eerste van een serie rechtszaken tegen haar.

Choi zou haar nauwe banden met Park hebben gebruikt om een prestigieuze universiteit onder druk te zetten om haar 20-jarige dochter toe te laten als student, ondanks het feit dat haar schoolresultaten daar te mager voor waren. Matige schoolcijfers moesten daarom worden aangepast en verdenkingen van plagiaat dienden te worden ontkracht.

Ook de rector van de universiteit werd veroordeeld, volgens Yonhap, tot twee jaar cel.

Lees ook: President Park afgezet na corruptieschandaal

Grote invloed op president Park

Choi zou een zeer grote invloed hebben gehad op president Park. Zo zou ze Parks toespraken hebben geredigeerd en het staatshoofd onder druk hebben gezet om topmannen uit het bedrijfsleven geld te laten overmaken naar politieke en charitatieve organisaties, waaronder die van Choi zelf.

Choi staat in de nabije toekomst nog terecht voor zwaardere vergrijpen, waaronder omkoping en corruptie. Ze ontkent, net als Park, alle beschuldigingen. Het Zuid-Koreaanse Openbaar Ministerie wil mogelijk ook de dochter van Choi gaan vervolgen voor haar rol in het corruptieschandaal.

Lees ook: Zuid-Korea wil schoon schip maken