China begint onderzoek naar leningen ‘rode tycoons’

Topondernemers Onderzoek naar hun miljardenleningen maakt Chinese topondernemers nerveus. Politieke relaties zijn niet langer een vrijbrief.

Spannende tijden voor de rijkste en meest agressieve ondernemers van China, de rode tycoons. De wijze waarop zij hun binnen- en vooral buitenlandse overnames hebben gefinancierd, is onderwerp van een breed onderzoek van de Chinese bankautoriteiten. Ook de grote commerciële banken die deze bedrijven financieren worden onderzocht.

De bekendmaking van het onderzoek zorgde donderdag op de Chinese beurzen voor grote nervositeit. De betrokken banken bleken al begonnen met de verkoop van bedrijfsobligaties. De handel van de aandelen van de Wanda Groep (vastgoed, internationale bioscoopketens en filmstudio’s in de VS en China) werd donderdag op de beurs van Shenzhen stilgelegd na een koersval van 10 procent. Ook de koersen van HNA (luchtvaart, hotels) en Fosun (technologie en chemie) daalden met respectievelijk 6 en 8,1 procent.

Wanda-eigenaar en oprichter Wang Jianlin, de op één na rijkste man van China, voelde zich donderdag gedwongen in een verklaring investeerders gerust te stellen en te waarschuwen tegen „valse geruchten” op sociale media.

Het onderzoek van de Chinese bankautoriteiten naar de risico’s die commerciële banken en bedrijven lopen, komt niet onverwacht. De totale Chinese schuld is in 2016 opgelopen tot 250 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De schuld van particuliere bedrijven en huishoudens is 170 procent van het bbp. Van de 1.189 middelgrote en grote beursgenoteerde ondernemingen zijn er maar 557 gezond als het gaat om de verhouding schuld-resultaat, de rest niet, aldus onderzoek van persbureau Bloomberg.

Dat ondernemingen als Wanda Dalian, Anbang en HNA soepel miljardenlening op miljardenlening konden stapelen, is mede te danken aan hun politieke connecties.

Het onderzoek van de bankautoriteiten wordt dan ook niet alleen in verband gebracht met reële zorgen over het financiële systeem, maar ook met het naderende 19de partijcongres. Op dat vijfjaarlijkse congres worden een nieuw Politbureau, een nieuwe Staatsraad (een regering) en honderden besturen van provincies en steden samengesteld. Dat heeft grote gevolgen voor de netwerken tussen partij en bedrijfsleven.

Wanda-topman Wang bijvoorbeeld is een voormalige legerofficier met connecties tot in de top van de Communistische Partij, maar ook hij kan uit de gratie raken. Dat laatste geldt zeker voor de onlangs afgetreden en aangehouden Anbang-topman Wu Xiaohui. Hij was getrouwd met een lid van de familie van Deng Xiaoping, een van de medeoprichters van de Volksrepubliek China. Maar na een reeks publicaties over zijn luxueuze levensstijl en financiële waaghalzerij is hij in de problemen geraakt.

De eigenaar van Fosun, de miljardair Guo Guanchang, weet wat het betekent om uit de gratie te zijn. In december 2015 verdween hij enkele dagen spoorloos in verband met een verhoor door een van de anti-corruptieteams van partijleider en president Xi Jinping.