CBS

Uitzonderlijk hoge winsten bedrijven, lonen stijgen beperkt

Het gaat zo goed met de economie in Nederland dat bedrijven in het eerste kwartaal van 2017 een brutowinst van 56,7 miljard euro boekten, de hoogste winst sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de metingen in 1999 begon. Dat blijkt uit cijfers over bedrijven buiten de financiële sector die het CBS vrijdag presenteerde.

Omdat meer mensen aan het werk waren en de lonen stegen, groeiden de huishoudinkomens in het eerste kwartaal volgens het CBS met 2,1 procent. Uit de data blijkt bovendien dat bedrijven meer zijn gaan profiteren van de vruchten van de economische groei. Afgelopen jaar ging 73 cent van elke verdiende euro naar werknemers en de vormde overige 27 cent de winst van bedrijven. In 2013 belandde 78 cent van elke euro nog bij de werknemers. (NRC)