Natuurbranden in Brabant en op Terschelling

Volgens de brandweer is in de Deurnese Mariapeel 21 hectare natuurgebied door brand beschadigd.

De brandweer probeert de brand in de Deurnese Mariapeel in Brabant te blussen.
De brandweer probeert de brand in de Deurnese Mariapeel in Brabant te blussen. Foto David Dunnaway / ANP

In de Deurnese Mariapeel in Brabant is donderdagnacht brand uitgebroken in een natuurgebied. De brand had aanvankelijk een omvang van 250 bij 20 meter, maar breidde vrijdagochtend verder uit, tot een gebied van 1.500 meter bij 500 meter. Op Terschelling brak een duinbrand uit.

De brandweer was vrijdagochtend met groot materieel ter plekke in Mariapeel. Een paar kilometer van de eerste brandhaard ontstond in de loop van donderdagnacht ook nog een tweede brand. Rond acht uur vrijdagochtend was de brand onder controle. Volgens de brandweer is 21 hectare natuurgebied beschadigd.

Brand Mariapeel moeilijk te bestrijden

De brand in Mariapeel brak rond middernacht uit. Het gebied was moeilijk toegankelijk. Dat maakte de bestrijding lastig. De brand woedde op veengrond, meldt Omroep Brabant. Het was daarom niet verantwoord om het veld in te gaan om de brand te blussen.

Twitter avatar BrandweerBZO Brandweer BZO Deurnese Mariapeel in #Liessel is moeilijk toegankelijk wat de bestrijding bemoeilijkt. Extra voertuigen onderweg voor aanvoer van bluswater

Brand in De Groote Peel geblust

Donderdagavond was er ook al brand in Nationaal Park De Groote Peel. In het gebied is ‘code rood’ van kracht vanwege de hoge temperaturen en droogte van de afgelopen dagen. Er bestaat daar dus een verhoogd risico op natuurbranden.

Twitter avatar BrandweerBZO Brandweer BZO Brandweer is klaar in de Groote Peel in #Asten. Prima samengewerkt met onze collega’s van Limburg. Staatsbosbeheer blijft vannacht alert.
Lees ook: Nog niet eerder zag de boswachter deze droogte

Duinbrand op Terschelling

De duinbrand op Terschelling woedde in een natuurgebied aan de noordkant van het eiland. De brandweer had aanvankelijk moeite om het vuur te traceren. Het gebied was bovendien moeilijk bereikbaar.

Met een vliegtuig van de kustwacht, voorzien van warmtebeeldcamera, bracht de brandweer het vuur in kaart. De brandweer kreeg onder meer hulp van reddingsmaatschappij KNRM om de brandhaard te bereiken.

Een van de bluswagens kon uiteindelijk redelijk dichtbij komen. Verder werden tractoren en gierwagens ingezet om de brand te blussen. Rond 02.45 uur was de brand onder controle.

Twitter avatar BrandweerFrl Brandweer Fryslân De brand op #Terschelling is onder controle @staatsbosbeheer zal gedurende de nacht de locatie blijven controleren.

Een woordvoerder van de brandweer legde aan de NOS uit waarom het duingebied de komende uren blijvend in de gaten wordt gehouden:

“Met een beetje wind kan het vuur weer oplaaien en kan er nog meer natuur in brand komen te staan. Dat willen we voorkomen.”