In beeld

Vluchten uit Mosul terwijl Irak tegen IS vecht

De in het nauw gedreven Islamitische Staat blies woensdag in het Iraakse Mosul de 845-jaar oude Al-Nouri-moskee op. Het is de moskee waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi op 4 juli 2014 het kalifaat uitriep. Terwijl Iraakse militairen het laatste deel van de stad willen heroveren op IS, vluchten inwoners voor hun leven.

Acht maanden geleden startte de Iraakse regering met een poging om Mosul te heroveren op IS. Sindsdien vluchten mensen uit Mosul, naar gebieden die in handen zijn van het Iraakse leger.
Ahmad al-Rubaye / AFP
In de oude stad zijn de levensomstandigheden heel moeilijk. Er is nauwelijks te eten en drinken.
Ahmad al-Rubaye / AFP
Het Noord-Iraakse Mosul is de grootste stad die IS ooit wist te veroveren. IS’ers verzetten zich daar in een snel kleiner wordend kringetje tegen de opmars van het Iraakse leger.
Ahmad al-Rubaye / AFP
De val van Mosul in juni 2014 was een geweldige blamage voor het Iraakse leger dat ondanks miljarden dollars aan Amerikaanse hulp geen partij bleek voor enkele duizenden jihadisten in pick-ups.
Ahmad al-Rubaye / AFP
Met het olierijke Mosul als uitvalsbasis en als bron van inkomsten groeide IS snel uit tot een regionale machtsfactor met een grondgebied van bijna 100.000 km2 en een bevolking van 10 miljoen.
Ahmad al-Rubaye / AFP
Daar is nu, drie jaar later, weinig van over. Het grondgebied waar IS 'de baas' was, is gehalveerd.
Ahmad al-Rubaye / AFP
Daarnaast is de instroom van buitenlandse jihadisten vrijwel gestopt, omdat Raqqa en Mosul zo goed als onbereikbaar zijn.
Ahmad al-Rubaye / AFP
Volgens westerse inlichtingendiensten is de 'kalief' zelf, Al-Baghdadi, Mosul ook ontvlucht. Ze denken dat hij zich ergens in de woestijn bevindt. Hij is sinds zijn toespraak in 2014 niet meer in het openbaar verschenen.
Ahmad al-Rubaye / AFP
De afgelopen jaren zijn leiders van IS, militaire maar ook andere, bij bosjes geëlimineerd.
Ahmad al-Rubaye / AFP
Volgens sommige schattingen is al ruim de helft van de oorspronkelijke IS-leiders gedood.
Ahmad al-Rubaye / AFP
De strijd tegen IS wordt steeds gevaarlijker. Bijna dagelijks richten luchtbombardementen door vliegtuigen van de VS en andere landen van de internationale coalitie een inferno aan in Raqqa en andere plaatsen. Burgers lijden daaronder, maar IS-strijders zijn het doelwit.
Ahmad al-Rubaye / AFP
Hoeveel strijders er nog in Syrië en Irak over zijn, is onduidelijk. In het westen van Mosul – het oosten hebben ze in januari verloren – zouden zich minder dan enkele honderden IS-strijders hebben verschanst.
Ahmad al-Rubaye / AFP
Naar schatting leven in de Oude Stad, die het Iraakse leger nu wil heroveren, nog 100.000 burgers. Maar op de vlucht voor het gevecht verlaten mensen de stad nog altijd, dus het aantal blijft afnemen.
Ahmad al-Rubaye / AFP