Veroordeelde overvallers maken podcast

Criminaliteit blijft een van de populairste genres onder podcasts. Shows met misdaadverhalen worden goed beluisterd en zijn er in overvloed: denk naast Serial aan het nieuwere Crimetown, of de al langer lopende podcastseries Detective en Criminal. Toch doet Ear Hustle, de nieuwste toevoeging aan het omvangrijke podcastnetwerk van Radiotopia, binnen dat genre iets origineels: het gaat over het alledaagse leven in de gevangenis en wordt gemaakt dóór gevangenen. De afleveringen worden opgenomen in San Quentin State Prison, de oudste gevangenis van Californië, waar ongeveer 3.500 mannen zitten opgesloten.

Ear Hustle (afluisteren in prison slang) is in handen van een drietal. Twee van hen – Antwan Williams en Earlonne Woods – zitten een lange gevangenisstraf uit voor een gewelddadige overval. Williams monteert, terwijl Woods presenteert. Hij doet dat samen met Nigel Poor, een beeldend kunstenares die met gevangenen werkt en in 2012 met de andere twee in contact kwam toen ze met een ander radioproject bezig was. Alle drie verzinnen ze onderwerpen en nemen ze interviews af met andere delinquenten in San Quentin.

Het bijzondere is dat het eigenlijk niet eens over criminaliteit gaat. Het gaat over dagelijkse beslommeringen als het hebben van een huisdier als je achter tralies zit, wat ‘mode’ is binnen die vier muren en, zoals in de vermakelijke en verrassend luchtige eerste aflevering, hoe je een geschikte celgenoot vindt. Het draait nadrukkelijk niet om wat de gevangenen hebben uitgespookt waardoor ze daar zitten en blijft ver weg van de clichés die we in gevangenisseries meestal voorgeschoteld krijgen.

Poor is er namens de buitenstaander; zij mag de naïeve vragen stellen. Als Woods, een authentieke stem met een duidelijk talent voor radiomaken, in de eerste aflevering vertelt hoe moeilijk het kan zijn om een ‘cellie’ te vinden, roept ze uit: „Het is net daten!” Waarop hij verzucht: „Het is totaal niet zoals daten, Nigel.” Woods is daardoor zowel presentator als terugkerend geïnterviewde, want bij elk item kan zij zich tot hem wenden als ervaringsdeskundige: Earlonne, hoe is dat voor jóu? Samen vormen ze een ongewoon duo met een wonderlijke chemie.