‘Trumpcare’ opnieuw gelanceerd

Verenigde Staten De Republikeinen in de Senaat hebben een nieuwe zorgwet gepresenteerd. Eensgezindheid blijft echter moeilijk te bereiken.

Foto Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

De Republikeinen zetten Trumpcare door. Koste wat kost willen ze hun langjarige belofte inlossen: terugtrekken en vervangen van het door hen gehate Obamacare.

Donderdag presenteerde Mitch McConnell, voorzitter van de Republikeinen in de Senaat, een nieuw voorstel voor een vervangend zorgstelsel. Een eerdere versie van de American Health Care Act (AHCA) werd in mei met de grootste moeite door het Huis van Afgevaardigden geloodst. Het kwam Congresleden op woedende protesten in het land te staan, waarna Republikeinen in de Senaat beloofden ‘van voren af aan’ te beginnen met een wet. President Donald Trump noemde de AHCA in een besloten bespreking ‘vals’.

Het voorstel dat McConnell donderdag bekendmaakte, volgt evenwel in grote lijnen dat van het Huis. Het is alleen nog radicaler. Zo wil de Republikeinse Senaat een nog sterkere terugdringing van Medicaid, het overheidsverzekeringsprogramma dat door Obamacare sterk groeide en dat nu een sociaal vangnet vormt voor één op de vijf Amerikanen. Ook willen Republikeinen de voor Obamacare kenmerkende verzekeringsverplichting schrappen. Dit zou er volgens experts voor zorgen dat jonge, gezonde mensen afhaken, waardoor de onder Obamacare al fors gestegen premies nog verder omhooggaan.

De Republikeinen blijven bij hun voornemen de belasting op inkomsten uit effecten te schrappen, waarmee de Democraten rijken dwongen mee te betalen aan Obamacare. Democraten zien de wet dan ook als een poging geld van de armen over te hevelen naar de rijken. Obama reageerde donderdag op Facebook: „Als je kans hebt om ziek of oud te worden of je wilt een gezin beginnen – dan doet deze wet je kwaad.”

Eerder schatte de Amerikaanse rekenkamer dat in tien jaar tijd 23 miljoen mensen hun zorgverzekering zouden verliezen door ‘Trumpcare’.

Lees ook: Trump aast met zorgwet op eindelijk een groot succes

Donderdag reageerde Trump positief op McConnells voorstel. „Ik steun de zorgwet van de Senaat voluit” twitterde hij. Toch is het de vraag of het plan een reële kans maakt. Net als in het Huis legt het zorgdossier ook bij Republikeinen in de Senaat diepe breuklijnen bloot.

Vier Senatoren zijn al tegen

Verzet tegen het in hun ogen kostbare Obamacare, dat wringt met hun streven naar een minimale overheid, was jarenlang de lijm die de partij bijeenhield. Maar over een alternatief kunnen Republikeinen het nauwelijks eens worden. Vier conservatieve senatoren keerden zich donderdag meteen tegen McConnells voorstel, dat zij zien als ‘Obamacare light’. Gematigde Republikeinen vinden het plan juist te schraal. Zo zijn senatoren uit Maine en Ohio tegen het terugschroeven van Medicaid, waaruit veel hulp wordt betaald in deze door opiatenverslaving geteisterde staten.

McConnell heeft 50 van de 52 Republikeinen in de Senaat nodig om het voorstel – met de doorslaggevende stem van vicepresident Pence – tot wet te maken. Hij kan dus geen dissidentie gebruiken. Maar McConnell is een van de meest gewiekste politici van Washington. Hij rekent erop dat zijn partijgenoten hun belofte om Obamacare te schrappen nakomen. Daarna lonkt immers hun hoogste prioriteit: belastingverlaging.

Toch is dit zelfs voor McConnell een uitzonderlijke politieke gok. Hij kookte zijn voorstel achter gesloten deuren voor en wil nu dat erover wordt gestemd voordat senatoren op 4 juli naar hun thuisstaten gaan en door boze kiezers aan het twijfelen kunnen worden gebracht.

De Democraten komen aan het hele proces niet te pas. Ze vinden de wet niet alleen verwerpelijk, ze zijn ook woedend dat zo snel besloten moet worden over een wet die miljoenen Amerikanen gevoelig zal raken. Het smeden van Obamacare nam ruim een jaar in beslag. Toch hielden Republikeinen altijd vol dat de Democraten te veel haast hadden gemaakt.

Lees ook: Republikeins succes met aannemen Trumpcare-wet