Trump put hoop uit Republikeinse zege Georgia

De Republikeinen hebben dinsdag een tussentijdse verkiezing in de Amerikaanse staat Georgia gewonnen voor een vrijgekomen zetel in het Huis van Afgevaardigden. De verkiezing werd landelijk gezien als een referendum over president Trump.

Met een comfortabele zege pareerde de Republikein Karen Handel een gedreven poging van de Democraat Jon Ossoff de zetel te bemachtigen. Dat zou een smadelijke nederlaag zijn geweest in een district dat al bijna veertig jaar in Republikeinse handen is.

Ondanks 25 miljoen dollar (22,4 miljoen euro) Democratische donaties voor Ossoff won Handel met 52 tegen 48 procent. De campagne was de duurste ooit voor een Huiszetel.

Trump feliciteerde Handel op Twitter. Hij wees erop dat de Republikeinen hun zetels bij speciale verkiezingen dit jaar hebben behouden, ondanks „nepnieuws en al het gespendeerde geld” aan Democratische zijde. Democraten hoopten dat een zege voor Ossoff, die bij de eerste stemronde verrassend sterk uit de bus kwam, een voorbode zou zijn van een opstand onder kiezers tegen het onstuimige presidentschap van Trump. Ze streven naar een meerderheid in het Huis bij de tussentijdse verkiezingen van 2018. Maar de kiezers bleken een traditionele Republikeinse kandidaat trouw zijn gebleven.

    • Frank Kuin