De Thuiskok: Filet Americain

Deze filet americain is iets heel anders dan de rode (soms hele lekkere) smurrie die u haalt in de Nederlandse supermarkt of bij de Hollandse slager. Dit is de Franse en Belgische variant, de steak tartare. Aangemaakt zonder worchestersaus maar met een eigenbereide paprikamayonaise. Een gerecht om van te smullen in de warme zomer. Het recept is van Jarno Eggen, de chefkok die met zijn Drentse restaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde in 2015 een tweede Michelinster kreeg.

Snijd de biefstuk in hele fijne blokjes en vermeng met het zout, olijfolie en de fijngesneden kappertjes. Snijd de augurk en de rode ui in fijne brunoise en de bieslook in fijne ringetjes. Roer dit goed door. Halveer de paprika’s en maak dit aan met olijfolie, verse geperste knoflook, peper en zout. Gril ze langzaam gaar op de barbecue zonder het te verbranden. Pureer dan de paprika en vermeng het met de mayonaise en de piment d’Espelette. Voeg eventueel naar smaak nog zout toe. Doe de filet american in een ronde kookrink op het bord en stamp deze aan. Beleg het vlees met de mayonaise en leg hierboven op het mengsel van ui, augurk en bieslook. Dresseer tot slot het bord eventueel met cressen en eetbare bloemen van het seizoen.