Said Kasmi lijsttrekker D66 in Rotterdam

In drie stemrondes liet hij drie kandidaten achter zich, onder wie de huidige fractievoorzitter.

Partijposters
Partijposters Foto Jerry Lampen / ANP

Said Kasmi wordt de nieuwe lijsttrekker van D66 in Rotterdam voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Een meerderheid van de Rotterdamse partijleden heeft hem gekozen na een internetverkiezing. Dat maakte het bestuur van de partij in Rotterdam donderdag bekend.

Kasmi (41), interimdirecteur van het landelijk partijbureau van D66, liet in drie stemrondes drie andere kandidaten, onder wie de huidige fractievoorzitter Samuel Schampers, achter zich.

Lees ook: D66’ers ruiken kansen in Rotterdam

Kasmi was van 2015 tot en met 2016 landelijk bestuurslid van D66. Daarnaast is hij lid van Provinciale Staten in Zuid-Holland. Eerder was hij bestuurder in de deelgemeente Rotterdam-Centrum.

Uitgebrachte stemmen

Huidig fractievoorzitter Schampers en raadslid Jos Verveen leken de beste kanshebbers voor de positie, omdat ze als raadsleden een belangrijke rol hebben vervuld binnen de partij in de laatste collegeperiode. Toch kreeg Kasmi 60 procent van de 525 uitgebrachte stemmen. Ongeveer de helft van de circa 1.100 lokale partijleden deed mee aan de verkiezing.

In een reactie bedankt Kasmi de leden voor “het gestelde vertrouwen”:

“Als nieuwe politiek leider van D66 Rotterdam ga ik, samen met hen, met veel positiviteit en plezier de komende gemeenteraadsverkiezingen tegemoet. Onze volgende stap wordt het winnen van het vertrouwen van nog veel meer Rotterdammers, door voorop te stellen dat wat D66 betreft iedere Rotterdammer ertoe doet.”

In deze raadsperiode bezet D66 zes van de 45 raadszetels in de Rotterdamse raad en maakt de partij deel uit van de coalitie.