Recensie

Romantische liederen gezongen met de gruizigheid van een rocksong

Franui en Florian Boesch (bariton) met video van Jonas Dahlberg.
Franui en Florian Boesch (bariton) met video van Jonas Dahlberg. Foto Foto Lukas Beck

De titel is misleidend. ‘Alles Wieder Gut’, ja heus? Veel romantische liederen laten de afloop in het vage. Die lindeboom die zo’n fijne plek bood voor minnekozen, nodigt in slechtere tijden uit tot finale vergetelheid. Bezongen geluk is vaak iets van anderen - of het verleden.

Trek die gedachte verder door en je hebt de raison d’être van het onorthodoxe programma ‘Alles Wieder Gut’ waarin de Tiroler banda Franui en bariton Florian Boesch romantische liederen afstoffen met vrije en actuele, tegen pop, jazz en klezmer aanschurkende arrangementen. Denk aan Schuberts Heidenröslein („knaapje zag een roosje staan”), gezongen met de gruizigheid van een rocksong. Of aan het van doodsverlangen doordesemde Trockne Blumen (uit Die Schöne Müllerin), gevolgd door een schmierende klezmer-coda.

Een eventueel puristisch oor kun je bij Franui – vorig jaar ook al succesvol in het Holland Festival te gast - beter dichtstoppen, dan valt er veel te genieten. Om te beginnen omdat bariton Boesch (liedzanger met een rockershart) met zijn vrijelijk tussen schuurpapier, fluweel en zijde schakelende stem en autonome tekstanalyses dé zanger is om te overtuigen in deze streetwise benadering van geliefd repertoire. Als Boesch Schuberts Du bist die Ruh fluisterbromt als was het een eigentijds wiegenlied, dan ga je daarin zonder reserves mee.

Voor de spelers van Franui – blazers, viool harp en cimbaal - geldt hetzelfde; ze vormen net zo gemakkelijk een achtergrondkoortje als ze spelen; soms fluisterzacht, soms knetterhard, maar altijd fris en muzikantesk.

Een video van Jonas Dahlberg completeert de deconstructie van al wat er Biedermaier is aan het Lied. We zien een slaapkamerinterieur dat langzaam uitéénvalt – als je niet weet dat het decor is opgebouwd uit was, vraag je je af hoe het tot smelten wordt gebracht.

Het geheel klinkt zwaar conceptueel, maar is het niet. Wie zijn vermoeden dat Schubert en Mahler de singer-songwriters van hun tijd waren bevestigd wil horen, komt bij Franui thuis.

    • Mischa Spel