onderzoek dood instructeur

‘Begeleiding schietoefening door defensie was niet professioneel'

Defensie heeft belangrijke fouten gemaakt bij een schietoefening van het Korps Commandotroepen in Ossendrecht. Daarbij werd in maart 2016 een 35-jarige instructeur dodelijk getroffen toen cursisten met scherp schoten. De begeleiding van de oefening was „niet professioneel”, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die woensdag over het incident rapporteerde. Ook maakt de Raad „zich zorgen” in hoeverre het ongeval in Ossendrecht „kenmerkend is voor de veiligheidscultuur” bij de hele defensieorganisatie. Het onderzoek laat zien dat voor de schietoefening een niet-gekeurd, provisorisch ‘schiethuis’ werd gebruikt van houten frames met dunne wanden van vinyldoek. De instructeur bevond zich op het fatale moment achter zo’n dunne wand en had geen zicht op de deelnemers aan de oefening. (NRC)