Veel tekortkomingen bij onverdoofde rituele slacht voor islamitisch Offerfeest

Slachthuizen Bij alle Nederlandse slachthuizen die vorig jaar ritueel wilden slachten voor het Offerfeest waren “tekortkomingen”, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Supermarkt in Den Haag, waar halal vlees verkocht wordt
Supermarkt in Den Haag, waar halal vlees verkocht wordt Foto ANP

Bij alle 28 Nederlandse slachthuizen die in 2016 onverdoofd ritueel wilden slachten tijdens het Offerfeest, zijn „tekortkomingen” geconstateerd. Dat meldt toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in het jaarverslag dat woensdag verscheen. De slachthuizen moesten aanpassingen doen om alsnog toestemming te kunnen krijgen voor het onbedwelmd slachten voor het Offerfeest.

Twee van de 28 slachthuizen bleken ook bij herinspectie niet aan de eisen voor het slachten van runderen te voldoen. Wat er bij deze slachthuizen niet in orde was, kan een woordvoerder van de organisatie woensdag niet zeggen. Vier andere slachthuizen besloten na de geconstateerde tekortkomingen niet onverdoofd te slachten.

Tijdens het Offerfeest, een belangrijk islamitisch feest dat vorig jaar in september werd gevierd, worden traditiegetrouw veel schapen, geiten en runderen onverdoofd geslacht. Volgens de NVWA ging het om 64.000 dieren, 10 procent meer dan in 2015.

In 2016 kondigde staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw, PvdA) de voorschriften voor het onverdoofd ritueel slachten te willen aanscherpen. Zo moeten dieren waarvan de keel is doorgesneden straks binnen 40 seconden het bewustzijn hebben verloren. Als dat niet lukt moet een dierenarts het dier alsnog verdoven. De nieuwe regels zijn nog niet wettelijk vastgelegd.

Ritueel slachten is al jaren onderwerp van debat. Een advies uit 2015 van de NVWA om onverdoofd slachten met het oog op dierenwelzijn te verbieden, legde Van Dam naast zich neer. Een initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren sneuvelde in de Eerste Kamer.

Vooral bij runderen duurt het vaak lang voor ze het bewustzijn verliezen nadat de halsslagader is doorgesneden. Op dit moment is de richtlijn van de NVWA dat de dieren na maximaal drie minuten buiten bewustzijn moeten zijn. Als dat niet lukt wordt het dier „nabedwelmd”.