Tientallen doden bij aanslag in Afghanistan

Meer dan vijftig mensen raakten gewond. De aanslag is nog niet opgeëist.

Een gewonde man wordt vervoerd naar het ziekenhuis na een zelfmoordaanslag in Lashkar Gah op donderdag.
Een gewonde man wordt vervoerd naar het ziekenhuis na een zelfmoordaanslag in Lashkar Gah op donderdag. Foto Abdul Malik/Reuters

Bij een zelfmoordaanslag in het zuiden van Afghanistan zijn donderdag tientallen mensen om het leven gekomen. Ook zijn er zo’n zestig mensen gewond geraakt, schrijft AFP.

Een autobom explodeerde buiten een kantoor van de New Kaboul Bank in Lashkar Gah, de hoofdstad van de Helmand-provincie. Burgers en militairen stonden in de rij om hun loon op te halen. Volgens een laatste telling donderdagmiddag staat het dodental op 29. Dat kan nog oplopen. Het merendeel van de slachtoffers zijn burgers.

Eerdere aanslag op hetzelfde filiaal

Het incident vond plaats bij hetzelfde filiaal van de bank dat in februari het doelwit was van een aanslag. Toen blies een man een auto vol explosieven op bij een voertuig van het Afghaanse leger. Zeven mensen kwamen daarbij om het leven. Soldaten waren op dat moment ook net aangekomen bij de bank om hun soldij te innen.

Lees ook: Leven onder de teruggekeerde Talibaan in Afghanistan

De aanslag is nog niet opgeëist. Zowel de Talibaan als Islamitische Staat zijn verantwoordelijk voor dergelijke acties in de regio. Volgens onze correspondent Joeri Boom ligt het voor de hand dat de aanslag is gepleegd door de Talibaan:

“Er wordt hard gevochten rond Laskar Gah en er is hen veel aan gelegen het moreel te ondermijnen van de veiligheidstroepen die bij dit soort banken hun salaris innen.”

Lashkar Gah is nagenoeg omsingeld door de Talibaan. Het Afghaanse leger wordt ondersteund door de NAVO om de militanten buiten de stad te houden. Op het moment is zo’n tachtig procent van de Helmand-provincie, een regio waar veel opium geproduceerd wordt, in handen van de Talibaan.