Jeugdliteratuur prijzen

Kinderboeken van Dumon Tak, Woltz bekroond met Zilveren Griffel

Bibi Dumon Tak, Koos Meinderts, Bette Westera en Anna Woltz zijn dit jaar vier van de zeven kanshebbers op de Gouden Griffel, de hoogste jeugdliteratuurprijs die tijdens de Kinderboekenweek in oktober wordt uitgereikt. Zeven kinderboeken zijn woensdagmiddag in Amsterdam al bekroond met een Zilveren Griffel, de literaire prijzen voor de beste kinderboeken.

Het gaat om: Bibi Dumon Tak met Siens hemel (tot 6 jaar); Maranke Rinck met Tangramkat (tot 6 jaar). Martine Letterie met Kinderen met een ster (6-9 jaar). Koos Meinderts met Naar het noorden (9+). Anna Woltz met Alaska (9+). Daan Remmerts de Vries met T.rex Trix in Naturalis (informatief). Bette Westera met Baby’tje in mama’s buik (informatief).

Dat zijn minder winnaars dan gebruikelijk: de afgelopen jaren liet de jury telkens negen of tien boeken in de prijzen vielen. In de categorie poëzie vond de Griffeljury dit jaar geen enkel boek prijswaardig, in de categorie 6+ slechts één.

De jury maakte enkele opmerkelijke keuzes, zoals de bekroning van de prentenboektekst van Maranke Rinck in het vooral visueel sterke Tangramkat en de eigenzinnige categorisering van het voorleesverhaal Baby’tje in mama’s buik van Bette Westera als informatief boek. Uiterst opvallend was het passeren van alle zes de genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs, de andere jeugdliteratuurprijs die eerder dit jaar werd uitgereikt. De winnaar van die prijs, Stella, ster van de zee van Gerda Dendooven, ontving van de Griffeljury nog niet eens een eervolle vermelding.

Afgaande op de lyrische loftuitingen in het juryrapport en eerdere recensies, lijken Bibi Dumon Tak (1964) en Anna Woltz (1980) vooralsnog de grootste kanshebbers op de Gouden Griffel. Zo prees de jury Dumon Taks prentenboek Siens hemel als een “een universeel verhaal over het raadsel van de dood en de troost van de herinnering”.