Irak

Islamitische Staat zou ‘eigen’ moskee Mosul hebben opgeblazen

Strijders van terreurgroep Islamitische Staat hebben woensdagavond de bekende Al Nuri-moskee in Mosul opgeblazen. Dat meldt het leger van Irak in een schriftelijke verklaring, waaruit meerdere internationale persbureaus citeren. De eeuwenoude Al Nuri-moskee met zijn scheef staande minaret was de plek waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi drie jaar geleden het kalifaat uitriep. De berichten over het opblazen van de moskee kwamen enkele uren nadat het Iraakse leger liet weten de moskee tot op enkele tientallen meters te zijn genaderd. De uit 1172 afkomstige Al Nuri-moskee ligt in de oude stad van Mosul. De omvang van de schade is nog niet duidelijk. Na de opmars van de laatste maanden is dit de laatste wijk in handen van IS. Het slotoffensief kan nog wel weken duren, verwachten analisten. (Reuters, AFP)