‘Zeshonderd brandgevaarlijke flats in Engeland’

Dat meldt premier Theresa May tijdens een debat in het Britse Lagerhuis over een onderzoek naar de brandveiligheid van flatgebouwen.

Bij de brand in Grenfell Tower kwamen 79 mensen om het leven.
Bij de brand in Grenfell Tower kwamen 79 mensen om het leven. Foto Tolga Akmen/AFP

In Engeland staan naar schatting zeshonderd gebouwen die met hetzelfde materiaal zijn bekleed als de Grenfell Tower, de torenflat in Londen die vorige week volledig afbrandde. De flatgebouwen zijn daarmee brandgevaarlijk en moeten zo snel mogelijk gerenoveerd worden, zei premier Theresa May vandaag tijdens een debat in het Britse Lagerhuis.

Er wordt nu gekeken naar de toedracht van de brand. Bovendien kijken andere gemeenteraden in Engeland of in hun sociale woningbouw hetzelfde materiaal is gebruikt. De zeshonderd gevaarlijke gebouwen staan verspreid over Engeland. In het Verenigd Koninkrijk valt huisvesting onder het binnenlands bestuur van de deelstaten. May kan daarom alleen spreken over Engeland; de overheden van Wales, Noord-Ierland en Schotland moeten zelf een onderzoek instellen naar de bouwkwaliteit.

Lees ook: De brand in Londen was het ‘gevolg van jarenlange verwaarlozing’, zegt burgemeester Sadiq Khan.

Tot nu toe zijn drie flats als “ontvlambaar bestempeld”. De bewoners worden daarvan op de hoogte gesteld. In het Lagerhuis riep May de huisbazen op mee te doen aan het onderzoek.

In het Londense stadsdeel Camden wordt zo snel mogelijk begonnen met de vervanging van de bekleding van vijf flatblokken die samen het zogenaamde Chalcots Estate vormen. De stadsdeelraad meldt dat niet precies hetzelfde materiaal is gebruikt als in de Grenfell Tower, maar dat de panelen toch niet voldeden aan de bouwvoorschriften. Volgens Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, moet voor de bewoners van de te renoveren gebouwen gezocht worden naar tijdelijke woningen.

De brand in de Grenfell-toren, vorige week, begon rond middernacht op de tweede verdieping. De vlammenzee verspreidde zich razendsnel over alle 24 verdiepingen. Omdat veel van de bewoners sliepen en het brandalarm nauwelijks hoorbaar was, werden veel mensen door het vuur verrast. Bijna alle appartementen zijn compleet uitgebrand, er kwamen 79 mensen om. In 2016 werd het gebouw gerenoveerd, waarbij gebruik werd gemaakt van goedkoop isolatiemateriaal. Bewoners van de flat waarschuwden eerder voor brandgevaar.