Gedode verdachte was Marokkaan uit Molenbeek

Mislukte aanslag Brussel

Voorstanders van een stevige presentie van Belgische militairen op straat en op stations halen hun gelijk.

Militairen patrouilleren in Brussel.
Militairen patrouilleren in Brussel. Foto Reuters

Er vond slechts een kleine explosie plaats: alleen de ontsteking van de bom ging af. De mensen die eromheen stonden, bleven ongedeerd. Zo ontsnapte de Belgische hoofdstad dinsdagavond op het nippertje aan een nieuwe aanslag toen een Marokkaanse man even voor negen uur ’s avonds midden in het centraal station probeerde een spijkerbom en gasflessen in een koffer tot ontploffing te brengen.

De verdachte werd door militairen, sinds vorig jaar permanent aanwezig in de Brusselse straten en op stations, doodgeschoten toen hij op een van hen afliep onder het roepen van „Allahu akbar” (‘Allah is groot’).

Na de ontploffing en de schoten brak paniek uit in het station, waarbij mensen over de sporen renden. Het station werd direct geëvacueerd en al het treinverkeer stilgelegd.

Justitie bevestigde woensdag de identiteit van de man: de 36-jarige Oussama Z. met Marokkaanse nationaliteit, uit de Brusselse gemeente Molenbeek. Hij was bekend bij de politie, maar niet om terrorisme of radicalisering. Hij zou alleen hebben gehandeld, zijn motief is nog niet duidelijk. Dinsdagnacht en woensdagochtend vonden direct al huiszoekingen plaats. Bij hem thuis werd materiaal gevonden om explosieven te maken. Ook zouden er aanwijzingen zijn gevonden dat hij met Islamitische Staat sympathiseerde.

Sinds de aanslagen vorig jaar in Brussel en in Parijs waren militairen in het Brusselse straatbeeld te vinden. Er waren bij zowel burgers als een aantal politici vraagtekens over die militaire aanwezigheid, mede omdat onduidelijk was wat precies tot hun takenpakket behoorde. Sinds dinsdagavond grijpt onder anderen minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) het voorval aan als een bewijs „dat de inzet van militairen effectief nut heeft”.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaf in een persconferentie aan niet alleen te willen kijken naar beveiliging, maar ook naar „hoe die man heeft kunnen radicaliseren”. Hij waarschuwde voor een politiestaat: „Vandaag zijn het de stations, morgen de metrostations en overmorgen alle gemeentehuizen. Gaan we dat allemaal tot op de tanden bewapenen, afschermen, controleren? Is dat het type maatschappij waarin we willen leven?”

De komende tijd zullen de veiligheidsdiensten „verhoogd zichtbaar” zijn in trein- en metrostations, aldus het Crisiscentrum België. Het dreigingsniveau wordt niet verhoogd.

    • Anouk van Kampen