Fietsende Thaise koning beschoten in Beieren

Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun , alias Rama X, sinds vorig jaar koning van Thailand, is beschoten. Niet in zijn vaderland, maar twee weken geleden tijdens een avondlijke fietstocht in de Duitse plaats Erding, noordoostelijk van München. De daders waren twee kwajongens, van 14 en 13 jaar oud; hun wapens waren speelgoedpistolen.

Ze wisten waarschijnlijk niet dat de Thaise koning, met een goddelijke status in eigen land, zich in het gezelschap wielrenners bevond dat ze in de late avond van 10 juni beschoten met een zogeheten airsoftpistool met plastic kogeltjes. De koning zou niet zijn geraakt – en zeker niet in zijn billen zoals sommige media schreven.

Het voorval is naar buiten gekomen door de mededeling van justitie in de stad Landshut dat het onderzoek doet naar het gedrag van de 14-jarige jongen. Zijn een jaar jongere vriendje is nog te jong om te worden vervolgd. Het is niet aannemelijk dat er een strafzaak volgt. Los van het feit dat niemand in het gezelschap van de koning gewond raakte, is het bezit van een airsoftpistool niet strafbaar.

Tegen persbureau Reuters zei een anonieme zegsman van het koninklijk paleis in Bangkok niet op de hoogte te zijn van het incident. De koning (64), die nog officieel moet worden gekroond, gaat regelmatig op vakantie in Beieren.

    • Wim Brummelman