Brieven

Europa

Omarm de Frans-Duitse as

Foto Ludovic Marin/AFP

Alweer een bijdrage die waarschuwt voor een opleving van de Frans-Duitse as (Frans-Nederlandse EU-tandem zet Nederland voor het blok, 20/6). Die de Fransen beschouwt als een wezensvreemd, lethargisch volk dat zich wentelt in zijn oude glorie, of achter een sterke man aan loopt die Europa naar zijn hand wil zetten. Zij doen het ook nooit goed!

Vier jaren werken in Parijs leerden mij de Fransen kennen als serieuze, ontwikkelde mensen, open en nieuwsgierig richting Nederland (na Duitsland benchmarkt hun overheid het meest met ons!), zij het hiërarchischer en meer theoretisch dan praktisch ingesteld. Die complementariteit pleit juist voor samenwerking met Nederland; denk aan innovatie!

Frankrijk is een grote speler in Europa door zijn economische en culturele potenties, maar ook door de diversiteit van zijn bevolking en de rijkdom van zijn regionale tradities. Frankrijk is het enige EU-land dat een brug kan slaan tussen noord en zuid. Macron wil Frankrijk snel economisch hervormen. Nederland kan juist een mooie rol spelen met oplossingen zoeken voor zaken die in de relatie Parijs-Berlijn moeilijk liggen. Met onze eenzijdige Atlantische gerichtheid verspelen wij kansen en doen onze belangen tekort. Wij hebben meer aan een sterke Frans-Duitse as!

    • Carel de Villeneuve