ELN: programmamakers Bolt en Follender maken het goed

Het leek erop dat de ELN met een verklaring zou komen over de ontvoerde Nederlanders, maar dat bleek niet zo te zijn.

Televisiepresentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender werden afgelopen weekend ontvoerd door de ELN.
Televisiepresentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender werden afgelopen weekend ontvoerd door de ELN. Foto Jaime Saldarriaga/ Reuters

Guerrillabeweging ELN, die programmamakers Derk Bolt en Eugenio Follender vasthoudt, heeft op Twitter laten weten dat de twee Nederlandse programmamakers “in goede gezondheid verkeren”.

ELN leek in eerste instantie op Twitter aan te kondigen dat het met een verklaring zou komen omtrent de ontvoering van de twee Nederlanders, maar die ging over een bomaanslag in Bogota van afgelopen weekend.

De gouverneur van Norte de Santander, het Colombiaanse departement waarin Bolt en Follender zijn ontvoerd, vertrouwt erop dat de Nederlandse programmamakers donderdag nog worden vrijgelaten. In een gesprek met de Colombiaanse radiozender RCN zei gouverneur William Villamizar dat in de onderhandelingen over de vrijlating van de Nederlanders vooruitgang wordt geboekt.

Een delegatie van onder meer regionale overheidsfunctionarissen, vertegenwoordigers van de katholieke kerk en het Rode Kruis haalt de Nederlanders op, zo is het idee.

Er is speciaal een humanitaire commissie opgericht om Bolt en Follender vrij te krijgen. De commissie bestaat uit verschillende mensenrechtenorganisaties. Sinds maandag is de commissie in het gebied aanwezig.

‘Vrijlating aanstaande’

Woensdag meldde een lid van de commissie, Richard Claro, zelf woonachtig in de regio waar de twee zijn ontvoerd, dat een vrijlating van Bolt en Follender aanstaande is. Het commissielid zei woensdag zelfs dat “de vrijlating binnen enkele uren kon plaatsvinden”, maar nogal wat voeten in de aarde heeft, omdat er militairen in het gebied aanwezig zijn.

Lees ook: ELN bereid Bolt en Follender te laten gaan als leger zich terugtrekt

Televisiepresentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender werden afgelopen weekend ontvoerd door de ELN toen ze in het gebied bezig waren met opnames voor het programma Spoorloos. Bolt was op zoek naar de biologische moeder van een van de hoofdpersonen van zijn programma.