Beleggen

Chinese aandelen staan voortaan in MSCI-index

Aandelen van bedrijven op het Chinese vasteland krijgen vanaf begin juni 2018 een plekje in twee van ’s werelds invloedrijkste beursgraadmeters.

Het besluit van indexbeheerder MSCI volgt na drie eerdere afwijzingen van plaatsing van die aandelen, omdat de Chinese aandelenmarkt niet open genoeg was, en is symbolisch belangrijk.

Voor MSCI betekent het dat zijn MSCI Wereldindex meer wordt wat het pretendeert te zijn: een index van ’s werelds belangrijkste aandelen. Voor China is de opname belangrijk om het binnenlandse financiële systeem toegankelijker te maken voor buitenlandse investeerders en om buitenlands kapitaal aan te trekken.

Voorlopig wordt slechts een klein plekje ingeruimd voor de aandelen van het Chinese vasteland, zogeheten A-aandelen, die worden verhandeld op de beurzen van Shenzen en Shanghai. Er staan nu al Chinese aandelen in de MSCI-graadmeters, maar dat zijn bedrijven met een notering aan de beurs van Hongkong of een buitenlandse beurs. In de MSCI Wereldindex worden de ‘A-aandelen’ eerst voor 0,1 procent meegewogen, in de index voor opkomende markten voor 0,5 procent. (NRC)