Asielzoekers

Syriërs vinden beter hun draai in Nederland dan Eritreeërs

Van de twee grootste groepen die in 2014 in Nederland asiel aanvroegen, Syriërs en Eritreeërs, hebben de Syriërs het beter dan de Eritreeërs. Syriërs lukt het vaker gezinsleden te laten overkomen en ze krijgen sneller een eigen woning. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS onderzoekt op verzoek van diverse ministers hoe het asielmigranten vergaat die vanaf 2014 in Nederland zijn aangekomen. Dat jaar kwamen 27.000 asielzoekers naar Nederland. Ongeveer de helft kwam uit Syrië, zo’n 15 procent uit Eritrea. Van deze nationaliteiten mogen de meeste mensen blijven: na een half jaar had 80 procent een verblijfsvergunning, na 1,5 jaar was dat bij beide 94 procent. Beide groepen leven na anderhalf jaar voor het grootste deel van een uitkering. (NRC)