werkcultuur

Bekritiseerde Uber-topman treedt definitief terug

Travis Kalanick, topman en oprichter van taxiplatform Uber treedt af. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf aan persbureau Reuters na berichtgeving van The New York Times. Volgens de krant zou Kalanick zijn afgetreden onder druk van vijf grote aandeelhouders.

Uber is niet beursgenoteerd, maar heeft via investeringsrondes miljarden opgehaald bij verschillende grote beleggers zoals Fidelity Investments. De waarde van Uber wordt geschat op 50 miljard dollar.

Kalanick was vorige week al met verlof gegaan, nadat eerder deze maand een rapport was verschenen over de werkcultuur bij het bedrijf. Volgens het rapport was er bij Uber sprake van wijdverbreide seksuele intimidatie, discriminatie en agressie. Meer dan twintig medewerkers werden ontslagen. Ook bevatte het rapport 47 aanbevelingen voor verbeteringen.

Kalanick lag al langer onder vuur. In februari lekte een filmpje uit waarin hij een Uber-chauffeur uitschold en vervolgens werd hij beschuldigd van bedrijfsspionage en bezoeken aan escortclubs.

De grote aandeelhouders vinden dat Uber een nieuwe topman nodig heeft. Uber zou hebben verklaard dat Kalanick „Uber altijd op de eerste plaats heeft gezet” en dat zijn aftreden het bedrijf „de ruimte geeft om een nieuw hoofdstuk te omarmen”. (NRC)