‘Programmamakers Bolt en Follender nog woensdag vrij’

Volgens een lid van de humanitaire commissie wordt de vrijlating van de twee bemoeilijkt doordat er militairen in het gebied aanwezig zijn.

Spoorloos-presentator Derk Bolt.
Spoorloos-presentator Derk Bolt. Foto: ANP Kippa

De Nederlandse programmamakers Derk Bolt en Eugenio Follender zijn zeker in handen van de Colombiaanse guerillabeweging ELN. Dat wordt bevestigd door een lid van de humanitaire commissie, Richard Claro, zelf woonachtig in de regio waar de twee zijn ontvoerd.

De vrijlating kan volgens commissielid Claro binnen enkele uren plaatsvinden, maar heeft nogal wat voeten in de aarde omdat er militairen in het gebied aanwezig zijn. Tegenover de Colombiaanse radiozender Caracol zei Claro dat de twee sinds zaterdag worden vastgehouden.

“Ze maken het naar omstandigheden op dit moment goed, een van hen heeft medicatie nodig en daar wordt nu voor gezorgd.”

De Nederlandse ambassade laat desgevraagd weten geen mededelingen te doen over de situatie. De humanitaire commissie is speciaal opgericht om de twee Nederlanders vrij te krijgen en bestaat uit verschillende mensenrechtenorganisaties. Sinds maandag is de commissie in het gebied aanwezig is en probeert te achterhalen door wie de Nederlanders zijn ontvoerd.

Lees ook: Dit zijn de vermoedelijke ontvoerders van Derk Bolt

Volgens de laatste berichten zijn de militairen bezig zich terug te trekken. Bolt en Follender waren in Norte de Santander, een grensgebied met Venezuela, voor het programma Spoorloos. Ze waren op zoek naar de biologische familie van een door Nederlanders geadopteerde Colombiaanse. Deze regio is grotendeels in handen van de marxistische guerillabeweging ELN, na de FARC de grootste guerrillabeweging van Colombia met nog zo’n tweeduizend actieve strijders.

Met de FARC heeft de Colombiaanse regering sinds eind 2016 vrede gesloten, met de ELN worden sinds begin februari vredesbesprekingen gevoerd, maar die verlopen moeizaam omdat de ELN weigert te stoppen met ontvoeringen en aanslagen. De ontvoering van Bolt en Follender doet de vredesintenties geen goed en zal de besprekingen, die vanuit buurland Ecuador worden gevoerd, verder onder druk zetten.