Topman Uber Travis Kalanick treedt af

Volgens The New York Times zou Kalanick zijn afgetreden onder druk van de aandeelhouders.

Foto: Danish Siddiqui/Reuters

De bestuursvoorzitter en oprichter van taxiplatform Uber Travis Kalanick treedt af. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf volgens persbureau Reuters na berichtgeving van de Amerikaanse krant The New York Times. Volgens de krant is Kalanick afgetreden onder druk van aandeelhouders.

In een brief hebben vijf grote aandeelhouders Kalanick gevraagd om per direct af te treden, aldus The New York Times. Het bedrijf zou volgens de aandeelhouders een nieuwe bestuursvoorzitter nodig hebben. In een verklaring heeft het bestuur van het bedrijf verklaard dat Kalanick “Uber altijd op de eerste plaats heeft gezet” en dat zijn aftreden het bedrijf “de ruimte geeft om een nieuw hoofdstuk te omarmen”.

Kritiek

Kalanick was vorige week al met verlof gegaan nadat eerder deze maand een rapport was verschenen over de werkcultuur bij het bedrijf. Volgens het rapport was er bij het bedrijf sprake van wijdverbreide seksuele intimidatie, discriminatie en agressie. Meer dan twintig medewerkers werden ontslagen. Ook bevatte het rapport 47 aanbevelingen voor het bedrijf. Een dag na het aangekondigde verlof van Kalanick vertrok ook bestuurslid David Bonderman per direct, omdat hij een seksistische grap had gemaakt tijdens een vergadering over de aanpak van seksisme bij het bedrijf. Begin van deze maand was ook al de financiële topman van het bedrijf, Gautam Gupta, opgestapt.

Lees ook: Wat kunnen we leren van de blunders van Uber?

Kalanick lag al langer onder vuur. In februari lekte een filmpje uit waarin hij een Uber-chauffeur uitschold en vervolgens werd hij beschuldigd van bedrijfsspionage, seksuele intimidatie en het bezoeken van seksclubs.

Tijdlijn: maanden vol onrust bij Uber