De Thuiskok: Loempia van gort, oude kaas en bospaddenstoelen

Dit gerecht is gemaakt met typische gerechten uit Gelderland. Nu zult u bij sterrenrestaurants uit die provincie eerder denken aan het driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen, of allicht De Kromme Dissel (twee sterren) uit Heelsum. Maar dit gerecht is afkomstig uit De Cantharel, het restaurant bij het Van der Valkhotel in Apeldoorn. De keuze viel op die plek vanwege de moestuin van 3.500 vierkante meter, waar sinds 2013 de meeste groenten en kruiden voor de keuken vandaan komen. Echt lokaal dus.

Verhit wat olijfolie in de pan en fruit de gort en gesnipperde ui aan in een pan. Voeg de gesneden bospaddenstoelen toe en blus af met de witte wijn. Voeg steeds wat groentebouillon toe totdat het vocht opgenomen is en de gort niet gaat plakken aan de pan. Voeg net zo lang toe totdat de gort gaar is na circa 45 minuten. Haal van het vuur en roer de oude Wilpenaer toe. Laat afkoelen. Leg de loempiavellen uit op de werkbank en verdeel de gort hierover. Vouw hier gelijke loempia’s van en strijk ze dicht met een beetje water. Bak de loempia’s goudbruin (vries de loempia’s licht aan voor het bakken voor een mooier resultaat). Blancheer de groente in ruim kokend water met zout en giet deze af. Fruit de knoflook aan in een scheutje olijfolie in een wok en voeg de geblancheerde groente toe. Garneer eventueel met eetbare bloemen.