Rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid

Dodelijk schietincident: ‘fouten’ Defensie

Defensie heeft belangrijke fouten gemaakt bij een schietoefening van het Korps Commandotroepen in Ossendrecht. Daarbij werd in maart 2016 een instructeur dodelijk getroffen toen cursisten met scherp aan het schieten waren. De begeleiding van de oefening was „niet professioneel”, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid die het incident onderzocht, en er vandaag over rapporteert. Ook maakt de Raad „zich zorgen in hoeverre het ongeval in Ossendrecht kenmerkend is voor de veiligheidscultuur binnen de gehele defensieorganisatie.”

Uit het onderzoek blijkt dat voor de schietoefening een ongeschikt, niet-gekeurd, provisorisch schiethuis werd gebruikt. Dat bestond uit niet meer dan wat houten frames met dunne wanden van vinyldoek die kamers van het schiethuis moesten nabootsen. De instructeur bevond zich op het fatale moment achter een dun wandje van doek. Hij had vanaf die plek geen vrij zicht op de deelnemers aan de oefening die zich door de vertrekken van het schiethuis verplaatsten. De sergeant die omkwam, werd meermalen geraakt.

Bij de oefening waren ook niet-gekwalificeerde instructeurs aanwezig, schrijft de Raad verder in zijn rapport. Ook schoot het toezicht tekort en was er geen goed lesmateriaal.

De fatale oefening in Ossendrecht is niet de eerste training waarbij militairen ernstig gewond zijn geraakt of zijn overleden, constateert de Raad. Daarom werd een onderzoek ingesteld.

RTL Nieuws bracht het nieuws over het ongeluk februari van dit jaar naar buiten. (NRC)