Politie ontruimt station Brussel-Centraal en Grote Markt na ‘incident met particulier’

Politie zet Brussel-Centraal af.
Politie zet Brussel-Centraal af. Foto AFP

Station Brussel-Centraal is dinsdagavond afgezet na een „incident met een particulier”, zoals de politie het verwoordde. Volgens Belgische media is er een kleine explosie geweest, waarna het station is ontruimd en het treinverkeer werd stilgelegd.

De autoriteiten meldden later dat de situatie onder controle was. Volgens persbureau Reuters hebben soldaten het individu „geneutraliseerd”. Of dit inhoudt dat de persoon gewond of gedood is, kon de politie niet zeggen. Er zouden verder geen gewonden zijn gevallen. De Grote Markt in Brussel, een van de grootste toeristische trekpleisters van de Belgische hoofdstad, werd uit voorzorg ontruimd, waarna brandweermannen zich naar het station begaven.

Dinsdagavond zouden volgens De Standaard betrokken politici, politie en inlichtingendiensten zijn samengekomen in het crisiscentrum om te bepalen wat er precies is gebeurd, en om te kijken of er mogelijk sprake was van terreur. „Er brak paniek uit in het station en op de sporen na een incident”, zei Arnaud Reyman van de Belgische spoornetbeheerder Infrabel, in De Standaard.

Brussel was in maart 2016 het doelwit van meerdere bomaanslagen. Daarbij zijn 35 mensen, inclusief drie daders, om het leven gekomen. Al sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 verkeert de Belgische hoofdstad in een verhoogde staat van alertheid. (NRC)