Plan minister Asscher

Langer vaderschapsverlof komt toch op Kameragenda

De Tweede Kamer gaat alsnog het plan behandelen van minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) om het vaderschapsverlof te verlengen van twee tot vijf dagen. Dat heeft een Kamermeerderheid dinsdag besloten.

Het onderwerp werd in april op initiatief van regeringspartij VVD van de agenda gehaald omdat het ‘controversieel’ werd verklaard. In dat geval blijft een onderwerp liggen tot er een nieuw kabinet gevormd is. De reden: het vaderschapsverlof zou volgens VVD-Kamerlid Yesilgöz een te grote „impact hebben op de begroting”.

De PvdA-fractie vroeg de Tweede Kamer dinsdag echter het voorstel ‘oncontroversieel’ te verklaren. De voortslepende formatie werd als een van de redenen gegeven: als het voorstel nu niet snel behandeld zou worden, zou invoering per 1 januari 2019 niet meer mogelijk zijn.

Asscher kreeg een Kamermeerderheid achter zich omdat de GroenLinks-fractie inmiddels ook vond dat de Kamer zich over het voorstel mag buigen. CDA, VVD, D66 en SGP stemden, net als voorheen, tegen het voorstel.

Met Ierland en Zwitserland heeft Nederland het kleinste aantal kraamverlofdagen voor vaders in Europa. De steun voor verlenging is groot: bij een recent onderzoek onder 1.788 vaders van jonge kinderen, bleek tweederde van hen daar voorstander van te zijn. (NRC)