Palestijn eist geld Israël via advocaat Zegveld

Schadevergoeding

Drie jaar nadat een groot deel van zijn familie bij een Israëlisch bombardement op Gaza om het leven kwam, eist een Palestijnse nabestaande via een Nederlands advocatenkantoor een schadevergoeding van hoge Israëlische militairen.

Namens de nabestaande, Ismail Ziada, stuurde advocaat Liesbeth Zegveld maandag een brief met de eis aan de militairen. Voor zover bekend is het de eerste civiele zaak tegen Israëlische militairen. Ziada, gehuwd met een Nederlandse, heeft een Nederlands adres opgegeven en de zaak is in Israël al verjaard. Volgens Zegveld en haar cliënt heeft Israël het internationaal humanitair recht geschonden. De vraag is of de Nederlandse rechter zich ontvankelijk verklaart.

In juli 2014 trof een Israëlische raket het gebouw in vluchtelingenkamp Al-Bureij, waar Ziada’s moeder, drie van zijn broers, zijn schoonzuster en zijn neefje verbleven. Ook waren er twee mannen op bezoek. Het gebouw werd verwoest. Alle zes familieleden en een bezoeker werden gedood.

De drie omgekomen broers waren volgens Israël Hamasstrijders. Ook zou Hamasstrijder Mohammed Muqadama zich in het gebouw van de Ziada’s hebben opgehouden. De militaire voordelen van een raketaanval wogen volgens Israël op tegen de schade die Palestijnse burgers erdoor zouden kunnen lijden.

Ismail Ziada, die tijdens de aanval in het buitenland was, ontkent dat zijn ouderlijk huis een commandocentrum was. „Waar het ons om gaat”, zegt advocaat Zegveld, „is om vast te stellen of Israël zo’n gebouw zo maar mag verwoesten, zonder zich te bekommeren om de burgers die er verbleven. Dat doet Israël vaak en het is hoog tijd dat dit wordt bekeken.”