Justitie

VVD trekt plan terug om crimineel te laten meebetalen

Criminelen hoeven toch niet mee te betalen aan hun eigen opsporing, vervolging en berechting, ook al hebben VVD en PvdA dat afgesproken in het regeerakkoord van Rutte II. Demissionair minister Stef Blok (Justitie, VVD) heeft dinsdag aan de Eerste Kamer gevraagd om die wet niet te behandelen totdat er een nieuw kabinet is. In de senaat is weinig steun voor het plan. Daarom is de kans groot dat een volgend kabinet de wet intrekt.

De wet was een grote wens van de VVD. De bedenkers van de twee wetten, voormalig minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven, wilden dat gevangenen bij elkaar 16 euro per dag zouden betalen. De kritiek kwam van onder meer CDA, D66 en SP. Ook de rechtspraak en de Raad van State waren negatief. (NRC)