‘Grootste nazischat ooit in Argentinië’ gevonden

Een buste van Adolf Hitler, een vergrootglas in een doos opgetuigd met hakenkruizen en een apparaat om schedels te meten: in Buenos Aires zijn 75 nazi-voorwerpen gevonden. De politie trof de spullen aan in een geheime kamer in een huis van een verzamelaar in de buurt Béccar en denkt dat het de grootste vondst van dit soort relikwieën ooit is in de geschiedenis van Argentinië.

Autoriteiten vermoeden dat het originele spullen zijn van hooggeplaatste nazi’s. Zo werd een fotonegatief gevonden waarop Hitler te zien is met een vergrootglas. Historici bevestigden volgens het hoofd van de Argentijnse federale politie dat het zijn vergrootglas is.

Ook bij andere spullen zaten foto’s. „Ze laten zien dat de objecten echt door de Führer werden gebruikt. Er zijn foto’s van hem met de voorwerpen”, zei de Argentijnse minister van Veiligheid tegen persbureau AP. De afbeeldingen moesten er volgens haar voor zorgen dat de spullen makkelijker konden worden verkocht.

Naast de buste, het vergrootglas en het medische apparaat vond de politie onder meer speelgoed dat volgens Bullrich werd gebruikt om kinderen te indoctrineren, een groot standbeeld van een nazi-adelaar boven een hakenkruis en een nazi-zandloper.

De politie probeert te achterhalen hoe de objecten Argentinië zijn binnengekomen en wil daarbij ook internationale experts inzetten. Veel onderzoekers en leden van de Joodse gemeenschap in Argentinië denken dat hooggeplaatste nazi’s de spullen meebrachten na WOII. Veel nazi’s vluchtten toen naar Argentinië, onder wie Josef Mengele en Adolf Eichmann.

De politie kwam de spullen op het spoor bij een onderzoek naar illegale kunstwerken in een galerie in Buenos Aires. Agenten van Interpol volgden de verzamelaar en gingen zijn huis binnen, waar hun aandacht werd getrokken door een grote boekenplank. Daarachter vonden ze de verborgen kamer. De verzamelaar is nog op vrije voeten, er wordt een onderzoek ingesteld.