Franse president Macron presenteert nieuw kabinet

Hoewel het er op leek dat de samenwerking met coalitiepartner de MoDem ten einde zou zijn, heeft Macron opnieuw twee ministers van de partij benoemd.

Emmanuel Macron tijdens een vergadering, afgelopen maandag.
Emmanuel Macron tijdens een vergadering, afgelopen maandag. Foto Julien de Rosa/Reuters

Na het vertrek van vier van zijn ministers heeft de Franse president Emmanuel Macron zijn regering opgeschud. Als opvolger van de opgestapte minister van Justitie François Bayrou is de bij het grote publiek onbekende Nicole Belloubet (62) aangesteld. Zij was lid van de machtige Grondwettelijke Raad. Als opvolger van de eveneens vertrokken minister van Defensie Sylvie Goulard heeft Macron de 54-jarige Florence Parly benoemd. Beide vrouwen hebben een achtergrond in de Parti Socialiste.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Nieuwe regering is weer een evenwichtsoefening tussen links en rechts, mannen en vrouwen. Gemiddelde leeftijd wel weer iets lager denk ik.

Het Élysée presenteerde woensdagavond de tweede regering van Édouard Philippe. De premier had maandag, zoals gebruikelijk na parlementsverkiezingen, zijn ontslag ingediend. Hoewel aanvankelijk gedacht werd dat slechts op kleine punten aanpassingen nodig waren, bleek door het vertrek van Bayrou, Goulard en de ministers Marielle de Sarnez en Richard Ferrand een ingrijpender wijziging noodzakelijk.

Een breuk met in regering leek nabij

Hoewel het er op leek dat met het vertrek van Bayrou ook de coalitiesamenwerking met zijn partij (de MoDem) ten einde zou zijn, heeft Macron opnieuw twee ministers van de MoDem benoemd. Bayrou zei eerder in een persconferentie dat hij is opgestapt om zich vrijuit te kunnen verdedigen in een affaire rondom misbruik van Europees geld.

De Republikeinse oppositie valt wel uit elkaar: twintig leden hebben zich afgesplitst om een nieuwe partij te beginnen

Vorige week nog presenteerde Bayrou nieuwe strenge wetgeving die tot doel heeft het Franse politieke bedrijf op te schonen en belangenverstrengeling tegen te gaan. Hij heeft zich teruggetrokken om zich vrijuit te kunnen verdedigen tegen de beschuldigingen, om zijn wet te redden en om president Macron niet “in gevaar te brengen”.