Frankrijk

President Macron verliest op één dag twee van zijn ministers

Met het vertrek van twee van zijn pas vorige maand aangetreden ministers dreigt voor de nieuwe Franse president Emmanuel Macron een eerste politieke crisis. De door een financiële affaire in problemen geraakte minister van ‘territoriale cohesie’ Richard Ferrand liet dinsdagochtend weten op verzoek van Macron de parlementsfractie van En Marche! te gaan leiden. Franse media onthulden eerder dat hij als directeur van een zorgverzekering in Bretagne zijn vriendin van een vastgoeddeal heeft laten profiteren. Justitie doet onderzoek. Riskanter voor het evenwicht in Macrons regering is het afhaken van minister van Defensie Sylvie Goulard. Zij zei later op dinsdag niet meer beschikbaar te zijn om zich te kunnen verdedigen in een zaak rond mogelijk misbruik van EU-geld. (NRC)