F-16 onderschept vliegtuig met Russische minister

Volgens Russische berichten vloog het vliegtuig van de minister over neutraal gebied.

Archiefbeeld van een Nederlandse F-16 in het Baltische luchtruim.
Archiefbeeld van een Nederlandse F-16 in het Baltische luchtruim. Foto ANP

Een F-16 van de NAVO heeft boven de Oostzee het vliegtuig onderschept waarmee de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe vervoerd werd, meldden Russische media woensdag. Het is standaardprocedure dat de NAVO zijn luchtmacht inzet als een onbekend vliegtuig zijn luchtruim nadert. Volgens Russische berichten vloog het vliegtuig van de minister over neutraal gebied.

De NAVO zelf zegt bij monde van een woordvoerder dat woensdag drie Russische vliegtoestellen, waaronder twee gevechtsvliegtuigen, gevolgd zijn boven de Oostzee. Omdat de toestellen zichzelf niet identificeerden of reageerden op pogingen tot contact van de NAVO, werden de F-16’s ingezet. De legermacht zegt geen informatie te hebben over wie er aan boord was.

In een video die Russische media verspreiden, is een gevechtsvliegtuig te zien dat meevliegt met wat het toestel van defensieminister Sjojgoe zou moeten zijn. Vervolgens komt een ander Russisch gevechtsvliegtuig tussenbeide vliegen die het NAVO-toestel zou hebben weggejaagd, aldus Russische media. De NAVO-zegsman benadrukt dat alle piloten van de legermacht op een “veilige en verantwoordelijke manier” handelen en een “veilige afstand” houden van onbekende vliegtuigen.

Link naar de video

Het toestel van Sjojgoe was op weg naar de Russische enclave Kaliningrad. De Baltische staten liggen tussen Kaliningrad en het overige deel van Rusland in.

Eerder deze maand onderschepte een Russisch gevechtsvliegtuig een Amerikaanse bommenwerper die volgens Rusland dichtbij zijn grens vloog.

Lees ook deze serie over de spanningen tussen de NAVO en Rusland in onder andere de Baltische staten: Sabelgekletter langs de nieuwe frontlinies