Congo

Regeringsmilitie beschuldigd van afhakken van lichaamsdelen

In de strijd tegen een moorddadige militie in de centrale regio Kasai hebben de Congolese autoriteiten zelf een al even misdadige militie opgezet. Ooggetuigen vertellen over het in stukken hakken van burgers en de verbranding van dorpen door deze nieuwe militie. Zeid Ra’ad al-Hussein, hoofd van de VN-commissie voor Mensenrechten, zei dinsdagmiddag in Genève: „Mijn team zag kinderen van twee jaar oud met afgehakte lichaamsdelen en baby’s met wonden door kapmessen”.

Het VN-rapport over Kasai kwam tegelijk uit met een verslag van de katholieke kerk in Congo. Volgens dit laatste rapport zijn sinds het conflict in augustus uitbrak 3.300 mensen gedood. De VN willen een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de situatie in Kasai. De regering van Congo wil dat niet. (NRC)