Natuurbranden dreigen in het zuiden van Nederland

De code geeft aan dat het risico op een natuurbrand ‘extra groot’ is en ‘zeer snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen’.

Nederlandse en Belgische brandweerlieden bestrijden een grote brand op de heide in het Leenderbos. Een gebied van 25 hectare dicht bij de Belgische grens stond in brand.
Nederlandse en Belgische brandweerlieden bestrijden een grote brand op de heide in het Leenderbos. Een gebied van 25 hectare dicht bij de Belgische grens stond in brand. Foto Wim Hollemans / ANP

Door het warme weer en aanhoudende droogte heeft de brandweer code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Limburg en een deel van Gelderland. De code geeft aan dat het risico op een natuurbrand ‘extra groot’ is en ‘zeer snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen en uitbreiden als er harde wind staat’. In Gelderland, Utrecht, Overijssel, Drenthe en delen van Limburg en Noord-Holland geldt code oranje voor ‘hoog risico’.

Code rood wordt ieder jaar een aantal keer afgekondigd. “Het betekent dat we met meer voertuigen en mankracht uitrukken en extra alert zijn”, aldus een woordvoerder van de brandweer. De brandweer vraagt ook bezoekers van bosrijke gebieden op te letten en geeft daarvoor allerlei tips. Roken in het gebied is verboden en vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan. De boswachters houden de natuur volgens Staatsbosbeheer goed in de gaten.

Lees ook: 10 vragen over bosbranden. Welke maatregelen volgen in Nederland als de droogte aanhoudt?

Meer materieel

Het zogenoemde ‘meteonetwerk’, een meetsysteem waarbij onder meer de droogte berekend wordt, geeft de brandweer een indicatie van hoe brandgevoelig de natuur is. Op basis van deze parameters wordt bepaald welke code wordt afgegeven. Het verschil tussen code oranje en code rood is voor vooral voor de inzet van brandweerlieden van belang. Bij code rood rukt de brandweer met meer materieel uit, maar dit verschilt per veiligheidsregio. Zij gaan over welke eenheden en voertuigen bij welke kleurcodes worden ingezet.

De kans op een natuurbrand zoals in Portugal is er volgens Staatsbosbeheer in Nederland niet. “Hier wonen minder mensen in bosrijke gebieden en hebben we veel toegangs- en vluchtwegen. Ook hebben wij meer brandgangen in de bossen en gaat het om veel minder grote oppervlaktes”, aldus een woordvoerder. Waar het in Portugal gaat om honderdduizenden hectare dat in vlammen op ging, zou het in Nederland gaan om honderden hectares.

Heel Europa droog en warm

De Verkeersinformatiedienst (VID) adviseerde automobilisten al eerder om geen afval of sigarettenpeuken uit het raam te gooien. Niet alleen in delen van Nederland, maar ook in de rest van Europa is het erg droog. Op de Nederlandse snelwegen zorgden bermbrandjes de afgelopen week al voor files op de A15, A16, A17 en A28, aldus de VID.

ProRail neemt naar eigen zeggen allerlei maatregelen om de kans op bermbranden te verkleinen. De berm wordt “goed onderhouden” en bij werkzaamheden is er altijd een “brandwacht” aanwezig die toezicht houdt. De spoorbeheerder heeft “niet zo heel erg vaak” last van bermbrandjes.

Het is niet alleen droog in Nederland, maar ook erg warm. Het Nationaal Hitteplan is voor de zeven provincies in het zuiden en midden van het land geactiveerd. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. De warmte houdt naar verwachting tot donderdag aan.