18-jarige terreurverdachte gearresteerd in Utrecht

De politie heeft vorige week donderdag in Utrecht een 18-jarige aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf.

Foto ANP

In Utrecht is vorige week donderdag een 18-jarige terreurverdachte aangehouden. De politie is de verdachte op het spoor gekomen na onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij werd gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

De 18-jarige verdachte zou propaganda van terreurgroep IS hebben verspreid, waaronder gewelddadige video’s. Ook zijn er aanwijzingen dat hij anderen zou hebben geïnstrueerd hoe zij springstof kunnen maken. Die onderzoekt de politie nog. Er zijn volgens het Landelijk Parket op dit moment geen concrete aanwijzingen dat de jongen bezig was om een aanslag voor te bereiden.

De verdachte is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Hij is voor twee weken in bewaring gesteld.