VS schieten drone pro-regeringsmilitie neer in Syrië

Het is de tweede keer deze maand dat de door de VS geleide coalitie een drone neerschiet in Syrië.

Een Amerikaans gevechtsvliegtuig heeft dinsdag een drone Syrische pro-regeringstroepen uit de lucht geschoten.
Een Amerikaans gevechtsvliegtuig heeft dinsdag een drone Syrische pro-regeringstroepen uit de lucht geschoten. Foto AFP

De door de VS geleide coalitie die in het Midden-Oosten strijdt tegen onder andere terreurgroep Islamitische Staat heeft opnieuw een drone neergeschoten in Syrië. Volgens Reuters was het bewapende onbemande vliegtuig op weg naar strijdkrachten van de coalitie in het zuidoosten van het land, dichtbij de grens met Irak.

Het is de tweede keer deze maand dat de coalitie een drone uit de lucht schiet in Syrië. Volgens het leger van de VS leek het erop dat het vliegtuigje “vijandige bedoelingen” had. Het zou gaan om een in Iran gemaakte drone die is neergehaald in de buurt van de plek waar de vorige keer ook een onbemand vliegtuig is neergeschoten.

Lees ook: Spanningen VS-Rusland na neerhalen Syrisch vliegtuig door VS

De afgelopen dagen ontstond er controverse rond het neerschieten van de Amerikaanse strijdkrachten van een een Syrisch gevechtsvliegtuig. Het was voor het eerst sinds de VS zich bij het conflict mengden in 2014 dat ze een bemand vliegtuig neerschoten. Rusland, dat de Syrische president Assad steunt, verbrak de communicatie met de coalitie over operaties in het Syrische luchtruim en sloeg dreigende taal uit. De Australische luchtmacht stopte daarop voorlopig met het uitvoeren van bombardementen boven Syrië.