Spijkerbom ging niet af, Brussel ontsnapt aan aanslag

Oussama Z., een 36-jarige man uit de Molenbeek, probeerde dinsdagavond een aanslag te plegen.

Belgische soldaten bij de afzettingen van station Brussel-Centraal.
Belgische soldaten bij de afzettingen van station Brussel-Centraal. Foto: Francouis Lenoir / Reuters

De man die dinsdagavond een aanslag wilde plegen op station Brussel-Centraal is Oussama Z., een 36-jarige man uit de Brusselse gemeente Molenbeek. Dat heeft het Federaal Parket woensdagochtend bevestigd. Z. heeft een Marokkaanse afkomst en was niet bekend bij de veiligheidsdiensten. Er zijn huiszoekingen gedaan in Molenbeek.

De man die dinsdagavond door militairen werd doodgeschoten, probeerde vlak daarvoor om een spijkerbom tot ontploffing te brengen. Die spijkerbom zat in een koffer en bestond uit gasflessen en spijkers.

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Geen bomgordel dus, wel een koffer met spijkers en gasflessen. De man riep ‘Allahu Akbar’, woonplaats Molenbeek, zegt het parket #brussel

Er vond rond kwart voor negen ‘s avonds een kleine explosie plaats, gevolgd door een iets grotere. Het was de bedoeling een spijkerbom in een tas te laten exploderen, maar slechts de ontsteking ging af, waarna hij ‘Allahu Akbar’ (God is groot) riep. Een militair opende vervolgens het vuur en raakte hem meerdere malen.

Koelbloedig

Premier Michel roemde de inzet van de militairen. “Ze zijn bijzonder koelbloedig geweest in gevaarlijke omstandigheden.”

Vervolgens werd het station geëvacueerd en het treinverkeer stilgelegd. Het station is rond 8.00 uur woensdagochtend weer vrijgegeven. Er zijn geen slachtoffers of gewonden gevallen.

Het terreurniveau gaat niet omhoog, maar er komen wel extra veiligheidsmaatregelen de komende dagen, kondigde de premier aan. Premier Michel wilde geen details geven.

Woensdagochtend vroeg haalde een lijkwagen het stoffelijk overschot van de verdachte weg. De politie nam volgens persbureau Belga “een hoop materiaal in bruine zakken en dozen” mee naar buiten. Het sporenonderzoek op het station is daarmee afgerond.

Ontruimingen Grote Markt en Grasmarkt

De Grote Markt in Brussel, een van de grootste toeristische trekpleisters, werd uit voorzorg ook ontruimd.

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Zelfde woordvoerder op @radio1be zegt dat er voor zover bekend niets was op Grote Markt. Enkel paniek en daarom afgezet #BrusselCentraal

Rond middernacht kwam daar de ontruiming van de naastgelegen Grasmarkt bij. Ter hoogte van het bekende Smurfenbeeld zou een verdachte auto geparkeerd hebben gestaan, die door het leger is onderzocht. Of de doorzoeking iets heeft opgeleverd is niet bekend - het plein werd na enkele uren weer vrijgegeven.

De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO heeft dinsdagavond tevens voor een gecontroleerde ontploffing gezorgd - waarvan is niet bekendgemaakt.

Brussel was in maart 2016 het doelwit van meerdere bomaanslagen waarbij 35 mensen, inclusief drie daders, om het leven kwamen. Twee bommen ontploften in de vertrekhal van Brussels Airport, een andere in de Brusselse metro.

Al sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 verkeert de Belgische hoofdstad in een verhoogde staat van alertheid. Meerdere daders van die reeks aanslagen, waarbij 130 mensen werden gedood, waren afkomstig uit Brussel. Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) heeft vanavond beslist dat het dreigingsniveau voorlopig op 3 blijft.