Roc-docent verdwijnt met examens van 80 leerlingen

Op 7 juni hield ROCMidden Nederland nog een feestelijke verkiezing van de ‘Docent van het jaar’. Een dag later was de stemming totaal anders. De school moest concluderen dat alle tachtig leerlingen voor de koksopleiding in Nieuwegein hun examen Nederlands moeten overdoen. De leraar die de examens ‘spreken’ en ‘gesprekken voeren’ had afgenomen, was al weken zoek. Hij had zich, ondanks aangetekende brieven, telefoontjes en mails, niet meer gemeld met zijn examenbeoordeling. „Door signalen uit zijn omgeving weten we in ieder geval dat hem niets is overkomen”, zegt ROC-woordvoerder Aris Willems.

De geluidsopnames van de tachtig presentaties bleken ook onvindbaar. De leraar had nagelaten de opnames op te slaan op een computerschijf van school, zoals het protocol voorschrijft. Het gaat om een tijdelijk docent, begin maart aangetrokken via uitzendbureau Yacht/Randstad en „van top tot teen gescreend, zoals dat bij een professioneel bureau hoort”, vertelt Willems. De school stelt de docent aansprakelijk voor de schade. Voor de leerlingen zal de school een stuk soepeler zijn. „De leerlingen mogen hetzelfde thema voor de conversatie kiezen, maar ook een ander thema selecteren”, zegt Willems. De „meeste leerlingen reageren met begrip”, zegt hij. „Ze zijn blij dat we alles binnen de reguliere examentermijn proberen te regelen.” (NRC)